fbpx

EZ Palvelut

Muuttaminen koiran kanssa

Muuttaminen koiran kanssa

Muuttaminen on stressaavaa jo ilman huolehtimista lemmikin mukavuudesta. Keräsimmekin yhteen pari vinkkiä kuinka valmistella muuttoa niin, että sinulla ja koirallasi on stressittömämpää ja muutto sujuu hyvillä mielin!

  • Tutustu uuteen kotiympäristöön

Jos mahdollista, käy tutustumassa koirasi kanssa tulevaan kotiympäristöön jo ennen muuttoa. Voitte käydä etsimässä tulevia lenkkeilyreittejä tai haistella pihapiirissä tuoksuja. Näin muuton tullessa koirasi tunnistaa jo uuden ympäristön ja yksi jännittävä asia on jo pois päiväjärjestyksestä ja tutustuminen kotiin helpottuu.

  • Hoitopaikka muuttopäiväksi

Koiralle voi olla pelottavaa ja stressaavaa olla muuttopäivänä jaloissa ja nähdä ihmisten ravaaminen tavaroiden kanssa. Helpointa on, jos koira pääsee tuttuun paikkaan muuton ajaksi jossa se voi rentoutua sinun ei tarvitse keskittyä koiraan tai sen karkaamiseen ovesta. Jos viet koiran sille tuntemattomaan paikkaan hoitoon ehdota hoitopaikalle jos voisit tulla pari kertaa etukäteen tutustumaan koiran kanssa, jotta uusi hoitopaikka ei vaan pahenna muuton stressiä koirallesi. Vielä lisää helpotusta tuo se, jos koirasi saa aktivointia (esim. mukavaa leikkiä ja temmellystä tai pitkän lenkin) ennen uuteen kotiin tulemista, jotta se olisi väsyneempi. Väsynyt koira on rauhallisempi koira.

  • Omat tavarat

Uuteen kotiin saapuminen on usein hektistä. Muuttolaatikoita on ympäriinsä ja tavarat etsivät omaa paikkaa. Ennen koiran saapumista uuteen paikkaan ota sen tärkeimmät tavarat jo esille. Ruoka- ja juomakulho sekä itse ruoka, lempipeti tai pesä, lemppari lelut ja herkut. Uudessa kodissa on koiralle paljon uusia tuoksuja ja tutustuttavaa, ja omien tavaroiden näkeminen ja haistaminen tuo turvallista tunnetta koiralle.

  • Stressin poisto

Kaupoissa ja netissä on saatavilla paljon apukeinoja koiran stressin poistamiseen, ja nämä ovat mainioita myös muuttotilanteessa. Mm. laventelin tuoksuiset lelut auttavat koiran rauhoittamisessa, ja vilkasta puuhastelijaa voi auttaa purulelu jonka sisään voi laittaa ruokaa. Myös eläinlääkäriltä voi kysyä tuotteista jotka auttaisivat kovasti pelkäävää koiraa.

  • Ensimmäiset päivät 

Uuteen kotiin saavuttua on paras, jos ensimmäiset päivät ovat rauhallisia. Paljon vieraita tai koiran heti yksinjääminen voivat tuoda kovan stressin ja pelkotilan koirallesi. Yhdessäolo ja lenkkeily auttavat koiraasi tottumaan uuteen paikkaan, ulos meno ja takaisin tuleminen yhdistävät uuden paikan kodiksi. Myös saman päivärytmin pitäminen auttaa helpottamaan kotiutumista. Yksin jäämistä tulisi alkaa harjoittelemaan pikkuhiljaa ja koiralle näyttää missä se voi uudessa kodissa olla yksin jäädessään. Vaikka koira olisi tottunut olemaan yksin edellisessä kodissa, se ei välttämättä heti tätä osaa uudessa paikassa. Älä siis jätä mahdollisesti vaarallisia tai tuhottavia tavaroita koiran ulottuville äläkä lähde heti pitkäksi aikaa.